Bahan-bahan:
- 2-3 ekor ketam -dipotong 2 jika saiznya besar
- Buka cengkerangnya dan buang insang. Cuci bersih dan toskan
- 4 serangkai (kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga)
- 1 biji kentang -dibelah empat
- 1 batang karot -dihiris nipis
- 1 biji bawang besar -dihiris nipis
- 1 inchi halia -dihiris nipis
- Sedikit daun sup -dihiris nipis
- Sedikit daun bawang -dihiris nipis
- 2 cawan air
- Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Masukkan air, 4 serangkai, kentang, karot, halia dan ketam.
- Masak sehingga mendidih.
- Masukkan bawang besar.
- Perasakan dengan garam.
- Masukkan daun sup dan juga daun bawang. Biarkan sebentar.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment