Sunday, 9 February 2014

Kari Ikan


Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 2-3 ekor ikan Sebelah -dibelah 2 atau 3 (ikan lain pun boleh)
  • 3 sudu besar rempah kari
  • 1 batang serai -ditumbuk pangkalnya
  • 5-7 biji bendi -dibelah 2
  • 5-7  biji cili padi
  • Sedikit air
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis 
  •  
    Bahan ditumbuk:
    • 2 ulas bawang putih
    • 3 biji bawang merah

         Cara-cara: 
        • Panaskan minyak, masukkan serai dan bahan ditumbuk.
        • Masukkan rempah kari. Tumis sehingga naik bau.
        • Masukkan air dan ikan. Masak sehingga ikan sedikit lembut.
          • Resepi ni tak menggunakan santan. Tambahkan 1 cawan santan jika suka rasa lemak.
        • Masukkan bendi. Masukkan air asam jawa.
        • Dah mendidih masukkan cili padi.
        • Perasakan dengan garam.
        • Sedia dihidang.

        No comments :

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...