Bahan-bahan:
- 2-3 ekor ikan Sebelah -dibelah 2 atau 3 (ikan lain pun boleh)
- 3 sudu besar rempah kari
- 1 batang serai -ditumbuk pangkalnya
- 5-7 biji bendi -dibelah 2
- 5-7 biji cili padi
- Sedikit air
- Sedikit air asam jawa
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- Panaskan minyak, masukkan serai dan bahan ditumbuk.
- Masukkan rempah kari. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan air dan ikan. Masak sehingga ikan sedikit lembut.
- Resepi ni tak menggunakan santan. Tambahkan 1 cawan santan jika suka rasa lemak.
- Masukkan bendi. Masukkan air asam jawa.
- Dah mendidih masukkan cili padi.
- Perasakan dengan garam.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment