Thursday, 13 February 2014

Kerapu 3 Rasa (Sweet Sour)


Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan untuk Ikan:
  • 2 ekor ikan kerapu
  • Sedikit tepung jagung
  • Sedikit air
  • Sedikit minyak untuk menumis 

Cara-cara: 
  • Gaulkan ikan, tepung jagung dan sedikit air dalam satu bekas.
  • Panaskan minyak di dalam kuali.
  • Masukkan ikan kerapu dan goreng sehingga masak garing atau separuh garing -ikut citarasa.
  • Ketepikan -letak di dalam bekas atau mangkuk.

Bahan-bahan:
  • Sedikit cili padi -dihiris
  • 1/2 biji bawang besar -dihiris nipis
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Sedikit tepung jagung -dibancuh dengan sedikit air
  • Sedikit minyak untuk menumis 

Bahan ditumbuk:
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah

Cara-cara:
  • Panaskan minyak, masukkan bahan ditumbuk. Tumis sampai naik bau. 
  • Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram.
  • Masukkan cili padi.
  • Masukkan bawang.
  • Masukkan air bancuhan tepung jagung.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...