Sunday, 16 February 2014

Sardin Kicap



Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 1 tin sardin besar -diasingkan kuahnya
  • 2-3 sudu besar cili boh / serbuk cili
  • 1 biji bawang besar / bawang holland -dihiris nipis
  • 2 keping asam gelugor
  • Sedikit kicap
  • Sedikit air
  • Sedikit minyak untuk menumis 

Bahan ditumbuk:
  • 2 ulas bawang putih 
  • 3 biji bawang merah

Cara-cara: 
  • Panaskan minyak, goreng sardin sehingga sedikit garing. Ketepikan.
  • Gunakan lebihan minyak, tambah jika perlu. Masukkan bahan ditumbuk dan cili kering / cili boh. Tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan kicap. Biarkan sehingga keluar seakan-akan buih.
  • Masukkan bawang.
  • Masukkan air.
  • Masukkan sardin yang digoreng tadi.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...