Sunday 23 February 2014

Ayam Kicap


Kredit : bonda
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 6-7 ketul ayam (dipotong kecil) -boleh jer kalo nak letak serbuk kunyit
  • 1 inchi halia -dihiris nipis
  • 2 biji kentang saiz kecil -dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar -dihiris nipis
  • Sedikit kicap (lemak manis)
  • 1 biji cili hijau -dibelah dua
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Sedikit minyak untuk menumis 

Bahan ditumbuk:
  • 2 ulas bawang putih 
  • 3 biji bawang merah

Cara-cara: 
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan halia, kentang dan juga bawang besar. Goreng sehingga kentang masak. Ketepikan.
  • Gunakan baki minyak, masukkan ayam pula. Goreng sehingga ayam masak. Ketepikan.
  • Lebihan minyak gorengan tadi, masukkan bahan ditumbuk. Tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan kicap. Masak sehingga kicap mengeluarkan buih yang banyak -part ni yang paling penting untuk mendapatkan rasa yang sedap. Nampak senang tapi kalau tak ikut, tak jadi.. Sebelum ni saya letak air asam jawa dulu, baru taruh kicap.. tak jadi.. rasanya tak sedap. Salah petua.. Tu la, cakap bonda takmo dengar.
  • Bila kicap tu dah berbuih-buih, baru boleh taruh air asam jawa. Biarkan mendidih. Baru la sedap. Tak perlu letak garam, kicap dah cukup masin. Tambah gula jer sikit kalau tak guna kicap lemak manis kay..
  • Letakkan cili hijau.
  • Masukkan bahan yang digoreng tadi. Biar sebati.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...