Monday 10 February 2014

Sambal Keli


Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan untuk Ikan:
  • 2 ekor ikan keli -dipotong kecil
  • Sedikit kunyit
  • Sedikit garam
  • Sedikit minyak untuk menumis 

Cara-cara: 
  • Gaulkan kesemua bahan kecuali minyak dalam satu bekas.
  • Panaskan minyak di dalam kuali.
  • Masukkan ikan keli dan goreng sehingga masak garing atau separuh garing -ikut citarasa.
  • Ketepikan -letak di dalam bekas atau mangkuk.

Bahan untuk Sambal:
  • 1 senduk cili kering / cili boh
  • 1 biji bawang besar -dihiris nipis
  • Sedikit belacan -sebesar syiling 50 sen
  • Sedikit air asam jawa 
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis 

Bahan ditumbuk:
  • 2 ulas bawang putih 
  • 3 biji bawang merah

Cara-cara: 
  • Panaskan minyak, tumis bahan ditumbuk.
  • Masukkan cili kering / cili boh. Tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan bawang besar.
  • Masukkan air asam jawa.
  • Perasakan dengan garam dan gula.
  • Setelah masak, curahkan ke atas ikan keli tadi.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...