Sunday 25 August 2013

Triffle



Kredit : erin nadeem
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan untuk Layer Pertama:
  • 1 bar kek swiss roll / kek gulung (saya pilih perisa Mocha)

Cara-cara:
  • Potong kek dan susun di dalam bekas / loyang.
  • Susun rapat-rapat.

Bahan untuk Layer Kedua:
  • 4 sudu besar tepung kastad
  • 5 sudu besar gula (saya letak 2 sudu je coz saya campurkan dengan air mix fruit tadi -simpankan sedikit untuk ditabur di atas mix fruit)
  • 1 tin susu cair
  • 2 cawan air (400 ml)

Cara-cara:
  • Satukan bahan untuk layer kedua ke dalam periuk.
  • Sentiasa kacau bahan tersebut. Masak sehingga likat / pekat.
  • Setelah masak, curahkan di atas layer pertama.
  

  Bahan untuk Layer Ketiga:
  • 1 tin mix fruit -ditapis airnya (boleh juga diletakkan hirisan buah pic)
    •  1 paket kristal jeli (saya pilih jenama Nona -perisa Raspberi)
    • 2 cawan air (400 ml)

Cara-cara:
  • Hiaskan dengan mix fruit di atas layer kedua. 
    • Campurkan serbuk jeli dengan 2 cawan air ke dalam periuk -kecuali mix fruit.
    • Kacau dan didihkan sehingga larut.
    • Setelah masak, tuangkan di atas mix fruit.  
  • Sejukkan di dalam peti ais untuk rasa yang lebih enak.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...