Tuesday 20 August 2013

Cili Jeruk

cuka epal

cuka biasa

Kredit : bonda
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 20-30 biji cili hijau -dihiris (boleh diganti dengan cili padi atau cili merah)
  • 1 sudu besar garam
  • 2-3 sudu besar gula
  • 1 cawan air 
  • 1 1/2 cawan cuka (boleh diganti dengan cuka epal) 

Cara-cara: 
  • Basuh cili, rendamkan di dalam  air sekejap untuk membuang bijinya.
  • Masukkan cili yang direndam tadi ke dalam bekas bersih.
  • Masak air bersama cuka, garam dan gula sehingga mendidih.
  • Tutup api, biarkan sejuk.
  • Masukkan air cuka yang dimasak tadi ke dalam bekas yang berisi cili.
  • Simpan dalam peti ais untuk tempoh 2-3 hari baru sedap dimakan.
  • Sedia dihidang.
    • Air cuka yang lama direndam boleh bertukar warna. Boleh dibuang airnya dan dimasak air cuka yang baru.  

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...