Bahan-bahan:
- Sedikit ayam -dipotong kecil
- Sedikit sotong putih
- Sedikit udang putih
- Sedikit kobis bunga
- Sedikit cendawan tiram
- 2-3 cili padi
- 1/2 batang karot -dihiris
- 1/2 biji bawang holland -dihiris nipis
- 1 batang serai -diketuk pangkalnya
- Sedikit lengkuas -diketuk
- 3 helai daun limau purut
- 1 1/2 sudu besar paste/serbuk/kiub tomyam -boleh tambah jika suka pekat
- Air sedikit
- Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Di dalam periuk yang berisi air, masukkan ayam, sotong, udang, karot, kobis bunga, serai dan lengkuas.
- Biarkan separuh masak.
- Masukkan paste tomyam, dan daun limau purut.
- Kemudian masukkan cendawan, bawang holland dan juga cili padi.
- Perasakan dengan garam.
- Masak sehingga mendidih.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment