Monday, 23 September 2013

Tomyam Kung


Resepi : sany a.k.a. abi asyraf

Bahan-bahan:
  • Sedikit ayam -dipotong kecil
  • Sedikit kaki ketam -diketuk separuh pecah
  • Sedikit sotong putih
  • Sedikit udang sederhana
  • Sedikit kobis bunga
  • Sedikit cendawan tiram 
  • 2-3 cili padi
  • 1/2 batang karot -dihiris
  • 1/2 biji bawang holland -dihiris nipis
  • 1 batang serai -diketuk pangkalnya
  • Sedikit lengkuas -diketuk
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 paket kecil paste tomyam kung
  • 2 sudu santan
  • Air sedikit
  • Garam secukup rasa

Cara-cara:
  • Di dalam periuk yang berisi air, masukkan ayam, sotong, udang, ketam, karot, kobis bunga, serai dan lengkuas.
  • Biarkan separuh masak.
  • Masukkan paste tomyam kung, dan daun limau purut.
  • Kemudian masukkan cendawan, bawang holland dan juga cili padi.
  • Masukkan santan.
  • Perasakan dengan garam.
  • Masak sehingga mendidih.
  • Sedia dihidang.
 

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...