Tuesday, 10 September 2013

Sup Ayam Cendawan


Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar


Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ayam -dipotong kecil
  • 1 biji kentang -dibelah empat
  • 1/2 batang karot -dihiris nipis
  • Sedikit cendawan putih
  • 1 biji bawang besar -dihiris nipis
  • 1 inchi halia -dihiris nipis
  • 2 cawan air
  • Sedikit daun sup -dihiris nipis
  • Sedikit daun bawang -dihiris nipis
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis 

Bahan ditumbuk: 
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah

  Cara-cara: 
  • Panaskan minyak, masukkan bahan ditumbuk. Tumis sehingga naik bau. Minyak letak sikit jer sebab nanti ayam tu akan mengeluarkan minyak. Untuk naikkan bau tumisan bawang jer.
  • Masukkan air, kentang, karot, halia dan ayam.
  • Masak sehingga mendidih, masukkan cendawan.
  • Masukkan bawang besar.
  • Perasakan dengan garam.
  • Masukkan daun sup dan juga daun bawang. Biarkan sebentar.
  • Sedia dihidang.


No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...