Monday, 23 September 2013

Ikan Gelama Asam Jawa

rasanya macam masak taucu

Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 3 ekor ikan gelama (ikan lain pun boleh)
  • 3 biji cili hijau -dibelah tengah
  • 1 biji bawang besar -dihiris nipis
  • 1/2 cawan air asam jawa -biar pekat
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis 

Bahan ditumbuk:
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah

Cara-cara:
  • Panaskan minyak, goreng ikan sehingga garing -ketepikan.
  • Di dalam kuali lain, panaskan minyak, masukkan bahan ditumbuk. Tumis sampai naik bau. 
  • Masukkan bawang yang dihiris.
  • Masukkan air asam jawa.
  • Masukkan cili hijau. Biarkan mendidih.
  • Perasakan dengan garam dan gula.
  • Siap untuk dicurahkan ke atas ikan yang digoreng tadi.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...