Tuesday, 3 September 2013

Paste Char Kuey Teow

gambar in progress...

Kredit : mizi
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar


Bahan-bahan:
  • 3 ulas bawang putih -diketuk / ditumbuk
  • 1 liter air
  • 3-4 sudu besar sos tiram
  • kicap pekat, kicap cair, kicap manis (7 jenis kicap berbeza untuk mendapatkan rasa yang berlainan)
  • Sedikit sos sotong
  • 1 sudu petis udang -menggantikan perasa udang segar (tak letak pun takpe)
  • Gula secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:
  • Panaskan minyak, masukkan bawang putih.
  • Masukkan air.
  • Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair, kicap manis, sos sotong dan juga petis udang.
  • Perasakan dengan gula untuk mengimbangi rasa masin.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...