Monday, 23 September 2013

Ayam Marinate ala Hotel


Kredit : mior zainal azmi
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan untuk Ayam:
  • 1/2 ekor ayam -dipotong kecil (lebih enak jika dibuang tulang)
  • Sos LnP (Lea n Perrins atau dikenali sebagai sos worcestershire)
  • Sedikit black pepper
  • Sedikit thyme
  • Sedikit bay leaf
  • Sedikit rosemary -kalau nak pedas bubuh lebih
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1-2 sudu besar tepung jagung 
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
sos LnP
  • Di dalam satu bekas, masukkan ayam, sos LnP, black pepper, thyme, bay leaf dan rosemary.
  • Gaulkan bahan tersebut sehingga sebati. Perapkan dan simpan dalam peti ais selama 1 jam.
  • Selepas 1 jam, keluarkan dari peti ais.
  • Masukkan tepung gandum dan juga tepung jagung. Gaul sebati.
  • Panaskan minyak, goreng ayam yang diperap tadi.

Bahan untuk Sos:
  • Bahan lebihan perapan ayam tadi 
  • 1/2 biji bawang holland -dicincang halus
  • 1 biji telur
  • 1/2 biji limau sunkist -diambil jusnya 
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit minyak untuk menggoreng

Cara-cara: 
  • Panaskan minyak, tumis bawang yang dicincang halus tadi. Tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan lebihan perapan tadi. Tambahkan sos LnP dan black pepper jika perlu.
  • Masukkan air dan juga perahan limau sunkist.
  • Masukkan telur dan kacau sehingga masak.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...