Sunday 17 November 2013

Laksa Bonda

 

Kredit : inazz rizal
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar


Bahan untuk Laksa:
  • 1 bungkus laksa direbus dan ditapis airnya

 Bahan Hiasan:
  • 1 batang timun -dihiris halus
  • 3 biji telur rebus -dibelah dua atau empat
  • 10 biji cili padi @ 3 biji cili merah -dihiris
  • 5 biji limau kasturi -dibelah dua (limau nipis pun boleh)
  • Salad -dihiris halus (optional)
  • 1 biji bawang besar -dihiris halus (optional)
  • Nanas -dipotong halus (optional)

 Bahan untuk Kuah:
  • 1 batang bunga kantan -dibelah dua atau empat
  • Segenggam daun kesum
  • 3 keping asam gelugor (asam keping)
  • 1 sudu besar otak udang -tak letak pun takpe
  • 2 hiris lengkuas -diketuk (optional -kalau nak bagi anak makan, tak bubuh pun takpe)
  • Garam secukup rasa

Bahan dikisar:
  • 1 biji bawang besar @ 5 biji bawang merah
  • 10-15 biji cili kering (atau 2 senduk cili boh)
  • Belacan sebesar syiling 50 sen 

 Bahan direbus:
  • 8-10 cawan air
  • 30 ekor ikan sardin + kembong saiz kecil (ikan mabong boleh, ikan tongkol pun boleh)
    • Ikan dipotong bahagian matanya untuk mengelakkan kuah laksa menjadi hitam. Nak potong bahagian kepala sekalipun boleh
    • Rebus ikan bersama 8-10 cawan air -kepekatan kuah bergantung kepada saiz ikan
    • Air rebusan ikan disimpan untuk membuat kuah laksa -air rebusan hendaklah ditapis untuk mengasingkan tulang ikan
    • Ikan yang direbus tadi ditapis dan diasingkan tulangnya. Isinya dikisar.
    • Tulang ikan yang diasing tadi bolehlah dikisar bersama sedikit air untuk diambil jusnya -setelah kisar, air ditapis untuk mengasingkan tulangnya.

Cara-cara:
  • Satukan bahan untuk kuah (kecuali garam), bahan dikisar dan juga bahan yang direbus ke dalam periuk atau kuali.
  • Biarkan mendidih. Masak sampai asam gelugor kembang sekembang-kembangnya.
  • Perasakan dengan garam.
  • Sedia dihidang bersama laksa dan bahan hiasan.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...