Kredit : inazz rizal
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar
Bahan untuk Laksa:
- 1 bungkus laksa direbus dan ditapis airnya
- 1 batang timun -dihiris halus
- 3 biji telur rebus -dibelah dua atau empat
- 10 biji cili padi @ 3 biji cili merah -dihiris
- 5 biji limau kasturi -dibelah dua (limau nipis pun boleh)
- Salad -dihiris halus (optional)
- 1 biji bawang besar -dihiris halus (optional)
- Nanas -dipotong halus (optional)
- 1 batang bunga kantan -dibelah dua atau empat
- Segenggam daun kesum
- 3 keping asam gelugor (asam keping)
- 1 sudu besar otak udang -tak letak pun takpe
- 2 hiris lengkuas -diketuk (optional -kalau nak bagi anak makan, tak bubuh pun takpe)
- Garam secukup rasa
- 1 biji bawang besar @ 5 biji bawang merah
- 10-15 biji cili kering (atau 2 senduk cili boh)
- Belacan sebesar syiling 50 sen
- 8-10 cawan air
- 30 ekor ikan sardin + kembong saiz kecil (ikan mabong boleh, ikan tongkol pun boleh)
- Ikan dipotong bahagian matanya untuk mengelakkan kuah laksa menjadi hitam. Nak potong bahagian kepala sekalipun boleh
- Rebus ikan bersama 8-10 cawan air -kepekatan kuah bergantung kepada saiz ikan
- Air rebusan ikan disimpan untuk membuat kuah laksa -air rebusan hendaklah ditapis untuk mengasingkan tulang ikan
- Ikan yang direbus tadi ditapis dan diasingkan tulangnya. Isinya dikisar.
- Tulang ikan yang diasing tadi bolehlah dikisar bersama sedikit air untuk diambil jusnya -setelah kisar, air ditapis untuk mengasingkan tulangnya.
Cara-cara:
- Satukan bahan untuk kuah (kecuali garam), bahan dikisar dan juga bahan yang direbus ke dalam periuk atau kuali.
- Biarkan mendidih. Masak sampai asam gelugor kembang sekembang-kembangnya.
- Perasakan dengan garam.
- Sedia dihidang bersama laksa dan bahan hiasan.
No comments :
Post a Comment