Kredit : erin nadeem
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar
Bahan untuk Layer Pertama:
- 1 bar kek swiss roll / kek gulung (saya pilih perisa Mocha)
Cara-cara:
- Potong kek dan susun di dalam bekas / loyang.
- Susun rapat-rapat.
Bahan untuk Layer Kedua:
- 4 sudu besar tepung kastad
- 5 sudu besar gula (saya letak 2 sudu je coz saya campurkan dengan air mix fruit tadi -simpankan sedikit untuk ditabur di atas mix fruit)
- 1 tin susu cair
- 2 cawan air (400 ml)
- Satukan bahan untuk layer kedua ke dalam periuk.
- Sentiasa kacau bahan tersebut. Masak sehingga likat / pekat.
- Setelah masak, curahkan di atas layer pertama.
- 1 tin mix fruit -ditapis airnya (boleh juga diletakkan hirisan buah pic)
- 1 paket kristal jeli (saya pilih jenama Nona -perisa Raspberi)
- 2 cawan air (400 ml)
Cara-cara:
- Hiaskan dengan mix fruit di atas layer kedua.
- Campurkan serbuk jeli dengan 2 cawan air ke dalam periuk -kecuali mix fruit.
- Kacau dan didihkan sehingga larut.
- Setelah masak, tuangkan di atas mix fruit.
- Sejukkan di dalam peti ais untuk rasa yang lebih enak.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment