- 2 ketul ayam -dipotong / dihiris nipis
- 5 ekor sotong -dipotong kecil
- 8 ekor udang sederhana
- 2 sudu besar cili kering / cili boh
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos tomato / sos cili
- 1 sudu besar kicap (optional)
- 2 batang jagung muda -dibelah dua / empat
- 1/2 batang karot -dihiris nipis
- Sedikit cendawan putih
- 3 helai daun limau purut
- 1 biji bawang besar / bawang holland -dihiris nipis
- 1 batang serai -ditumbuk pangkalnya
- 1 inchi halia -dihiris nipis
- 5 biji cili padi -dibelah tengah
- 1 biji tomato -dibelah empat
- Sedikit air
- Sedikit air asam jawa
- Sedikit tepung jagung
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
Bahan ditumbuk:
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- Panaskan minyak, masukkan bahan ditumbuk dan cili kering / cili boh. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan serai, halia dan daun limau purut.
- Masukkan air, sos tiram, sos tomato / sos cili dan kicap.
- Masukkan ayam, sotong, udang, cendawan putih, jagung muda dan karot. Masak sehingga mendidih, masukkan air asam jawa.
- Masukkan bawang besar / bawang holland.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Letakkan tepung jagung yang dibancuh dengan air bagi memekatkan kuah tersebut.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment