Monday, 19 August 2013

Patin Masak Tempoyak ala Pahang


Kredit : jay / faizal
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan patin 
  • 3-4 sudu besar tempoyak (nak pekat boleh tambah lagi)
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 batang serai -ditumbuk pangkalnya
  • Sedikit daun kesum 
  • Asam keping jika perlu (terutama jika guna tempoyak baru)
  • Air secukupnya
  • Garam / gula secukup rasa

Bahan ditumbuk:
  • 1 biji cili merah / 5 biji cili padi
  • 1 inchi kunyit hidup

 Cara-cara:
  • Satukan kesemua bahan tersebut kecuali ikan, kalau tak hancur plak ikan tu nanti.
  • Masak sehingga mendidih. 
  • Setelah mendidih, masukkan ikan. Biar sampai masak.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...