Tuesday, 20 August 2013

Asam Pedas ala Melaka

ikan merah

Kredit : bonda / nenda
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 3 ekor ikan merah (ikan lain pun boleh -serkup / yu / kembung)
  • 1 batang serai -ditumbuk pangkalnya
  • 1 biji bawang besar -dihiris nipis
  • 5 batang bendi
  • 3 biji tomato -dibelah dua / empat
  • 1 cawan air 
  • 1 batang bunga kantan
  • Sedikit daun kesum (kalau takde, daun limau purut pun boleh)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis 

Bahan dikisar:
  • 20 biji cili kering
  • 1 inchi kunyit hidup
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah / 1 biji bawang besar
  • 1 inchi belacan
ikan yu
Cara-cara:
  • Panaskan minyak, masukkan bahan dikisar. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan serai dan bawang besar.
  • Masukkan bunga kantan, daun kesum, air dan air asam jawa.
  • Biarkan mendidih. Masukkan ikan.
  • Perasakan dengan garam dan gula.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...