Bahan-bahan:
- 5 ketul ayam
- 4 serangkai (kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga)
- 3 sudu besar rempah kari
- 1 biji kentang -dibelah empat
- 1 batang serai -ditumbuk pangkalnya
- 1/2 cawan yogurt / 1 cawan santan (takde santan, gantikan dengan yogurt)
- 1 biji cili hijau -dibelah tengah
- 1 biji tomato -dibelah empat
- Sedikit air
- Sedikit air asam jawa (kalau guna yogurt tak perlu letak coz yogurt dah cukup masam)
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- Panaskan minyak, masukkan 4 serangkai. Kemudian masukkan serai dan bahan ditumbuk.
- Masukkan rempah kari. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan air, kentang dan ayam. Masak sehingga kentang empuk, masukkan air asam jawa.
- Masukkan yogurt / santan. Dah mendidih masukkan cili hijau dan tomato.
- Perasakan dengan garam.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment