Thursday 12 June 2014

Stew Daging


Kredit : myresepi
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar


Bahan-bahan:
  • 1/2 kg daging lembu -dipotong kecil (boleh digantikan dengan daging kambing dan juga ayam)
  • 1/2 kiub stok daging lembu
  • 2 biji kentang -dipotong baji
  • 1 batang karot -dihiris nipis
  • 1 labu bawang besar -dihiris
  • 2 sudu besar tomato puri
  • 2 sudu kecil honey mustard -tak letak pun takpe
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit thyme, rosemary, daun bay, basil, marjoram, terragon (boleh guna mix herbs)
  • 2 sudu kecil tepung jagung -bancuh dengan sedikit air
  • 3 sudu kecil tepung gandum -bancuh dengan sedikit air
  • Air secukupnya (dalam 3 cawan)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit daun bawang/sup -dihiris

Cara-cara:
  • Di dalam periuk yang berisi air, masukkan daging, rebus sehingga empuk atau air menjadi setengah.
  • Masukkan kentang dan tambah air, agak-agak dalam 3 cawan jika dicampur dengan air lebihan rebusan daging tadi.
  • Masukkan kiub stok daging lembu.
  • Biarkan kentang separuh masak. Masukkan karot dan juga bawang.
  • Masukkan tomato puri dan honey mustard.
  • Kemudian masukkan serbuk lada hitam dan juga thyme, rosemary, daun bay, basil, marjoram, terragon (boleh guna mix herbs).
  • Perasakan dengan garam.
  • Masukkan tepung jagung dan juga tepung gandum yang dicampur dengan sedikit air.
  • Masak sehingga mendidih.
  • Tutup api, taburkan dengan daun bawang/sup.
  • Sedia dihidang. Boleh dimakan bersama nasi atau roti.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...