Bahan-bahan:
- 1 bungkus bihun direbus dan ditapis airnya
- 3 sudu besar cili boh -kalau tak nak pedas tak perlu letak
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- Sedikit kicap
- 1/2 ikat sayur sawi -dihiris
- 1 batang karot -dihiris
- Sedikit fishball -dibelah dua
- Sedikit fishcake -dihiris
- 2 biji telur
- 3-5 biji cili padi -diketuk
- Sedikit daun sup/bawang -dihiris halus
- Sedikit minyak
- 2 cawan air
- Garam secukup rasa
Bahan ditumbuk:
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan ditumbuk.
- Masukkan cili boh. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan air. Biarkan separuh mendidih.
- Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato.
- Masukkan karot, sawi, fishball, fishcake dan juga cili padi.
- Masukkan kicap. Biar sehingga mendidih.
- Masukkan daun sup/bawang.
- Pecahkan telur. Biarkan sebentar.
- Perasakan dengan garam.
- Sedia dihidang bersama bihun.
No comments :
Post a Comment