Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar
Bahan-bahan:
- Mangga muda -dibelah dua
- 1 sudu kapur masakan + air -untuk merangupkan mangga
- 1 cawan garam kasar + air
- 1 cawan gula (gula pasir) + air
Cara-cara:
- STEP 1: Rendam mangga yang dibelah dua tadi ke dalam bekas yang diletak kapur masakan + air selama lebih kurang 15 minit.
- Buang air kapur tersebut dan basuh mangga sehingga bersih.
- STEP 2: Masak garam kasar + air ke dalam periuk sehingga larut. **Kalau guna garam halus , kurangkan kuantiti garam kerana garam halus lebih masin dari garam kasar.
- Biarkan sejuk. Masukkan ke dalam bekas air garam bersama mangga tadi. Biarkan selama 2 hari atau sehingga warna mangga bertukar dari hijau ke kuning.
- Setelah 2 hari, buang air garam tersebut. Tak perlu basuh dengan air bersih.
- STEP 3: Masak gula + air ke dalam periuk sehingga larut.
- Biarkan sejuk. Masukkan ke dalam bekas air gula bersama mangga tadi. Biarkan selama 2 hari lagi sebelum dimakan.
- Air rendaman gula boleh dibuang selepas 2 hari. Kalau tak nak buang pun takpe.
- Sedia dihidang.
3 comments :
Slm kenal..
Sedpnya..kt kg mak selalu buat..rangup..
http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/
Slm kenal..
Sedpnya..kt kg mak selalu buat..rangup..
http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/
salam...
terima kasih atas komen.
Post a Comment