Tuesday, 7 October 2014

Sup Ikan Merah


Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 2-3 ekor ikan merah
  • 1 bungkus sup bunjut ikan merah (bunjut [bunga cengkih, lada hitam], buah keras, kulit kayu manis, buah pelaga, daun bay)
  • 1 biji bawang besar -dihiris
  • 1/2 inchi halia -dihiris
  • 1/2 batang karot -dihiris
  • 3 biji kentang -dipotong baji 
  • Sedikit daun sup/bawang -dihiris 
  • Sedikit suhun -direndam
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak
  • Air secukupnya

Bahan ditumbuk:
  • 2 ulas bawang putih 
  • 3 biji bawang merah
  • 1/2 inchi halia
  • buah keras

  Cara-cara: 
  • Panaskan minyak, masukkan bahan ditumbuk. Kemudian, masukkan halia, daun bay, kayu manis, buah pelaga dan juga rempah sup bunjut. Tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan bawang besar yang dihiris tadi.
  • Masukkan air sedikit, karot dan juga kentang. 
  • Setelah kentang dan karot separuh masak, tambahkan air lagi.
  • Perasakan dengan garam.
  • Masukkan ikan merah dan juga suhun.
  • Biarkan sehingga mendidih. Tutup api.
  • Taburkan daun sup/bawang.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...