Bahan-bahan:
- 2-3 ekor ikan merah
- 1 bungkus sup bunjut ikan merah (bunjut [bunga cengkih, lada hitam], buah keras, kulit kayu manis, buah pelaga, daun bay)
- 1 biji bawang besar -dihiris
- 1/2 inchi halia -dihiris
- 1/2 batang karot -dihiris
- 3 biji kentang -dipotong baji
- Sedikit daun sup/bawang -dihiris
- Sedikit suhun -direndam
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak
- Air secukupnya
Bahan ditumbuk:
Cara-cara:
- Panaskan minyak, masukkan bahan ditumbuk. Kemudian, masukkan halia, daun bay, kayu manis, buah pelaga dan juga rempah sup bunjut. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan bawang besar yang dihiris tadi.
- Masukkan air sedikit, karot dan juga kentang.
- Setelah kentang dan karot separuh masak, tambahkan air lagi.
- Perasakan dengan garam.
- Masukkan ikan merah dan juga suhun.
- Biarkan sehingga mendidih. Tutup api.
- Taburkan daun sup/bawang.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment