Tuesday, 7 October 2014

Jeruk Mangga Pedas & Ringkas


Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • Mangga muda -dipotong ikut suka
  • 10 biji cili padi -dipotong
  • 10-15 biji asam boi putih
  • Sedikit garam
  • Sedikit gula (biar lebih dari garam)

Cara-cara: 
  • Mangga yang telah dipotong, direndam dengan air garam untuk menghilangkan getahnya. Kemudian buang airnya dan basuh mangga dengan air paip.
  • Masukkan mangga yang telah siap tadi ke dalam bekas bertutup.
  • Masukkan cili padi.
  • Masukkan asam boi putih.
  • Taburkan garam dan gula.
  • Tak perlu letak air, nanti garam dan gula tu akan mencair dengan sendiri.
  • Sedia dihidang.


kredit to kak rahilah coz bagi mangga ni... nyum.. nyum..

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...