Sunday, 3 August 2014

Sambal Sotong Petai


Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 20-30 ekor sotong putih -dipotong kecil
  • 5-6 papan petai -dibelah dua
  • 1 biji bawang besar -dihiris nipis
  • Sedikit belacan
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis


Bahan dikisar:
  • 15-20 biji cili kering
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah

Cara-cara:
  • Panaskan minyak, masukkan belacan dan bahan dikisar. Tumis sampai pecah minyak.
  • Masukkan air asam jawa. Biarkan sehingga sedikit kering.
  • Masukkan sotong, petai dan juga bawang besar.
  • Perasakan dengan garam dan gula.
  • Biarkan mendidih.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...