Tuesday, 7 October 2014

Homemade Pencicah a.k.a Colek



Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar


 Bahan-bahan:
  • 1 genggam cili padi -kalau nak pedas boleh tambah lagi
  • 1 cawan kicap (saya guna kicap lemak manis je)
  • 1 cawan sos cili 
  • 1 cawan air 
  • 2 sudu petis
  • 1 sudu cuka (saya guna cuka epal)
  • 3 ketul gula nisan Terengganu (boleh je nak guna gula Melaka / merah / pasir / perang)

Bahan untuk Hiasan:
  • Sedikit bijan -disangai tanpa minyak
  • Sedikit kacang tanah -dibuang kulit, disangai tanpa minyak dan ditumbuk kasar/halus

 Cara-cara: 
  • Cili padi dikisar halus bersama kicap.
  • Satukan kesemua bahan untuk kuah ke dalam periuk.
  • Masak atas api yang kecil sehingga kuahnya likat. 
  • Kacau selalu kuahnya supaya tidak hangit.
  • Hiaskan dengan bijan dan juga kacang tanah tadi.
  • Sedap dimakan bersama mangga atau buah-buahan.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...