Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar
Bahan-bahan:
- 1 genggam cili padi -kalau nak pedas boleh tambah lagi
- 1 cawan kicap (saya guna kicap lemak manis je)
- 1 cawan sos cili
- 1 cawan air
- 2 sudu petis
- 1 sudu cuka (saya guna cuka epal)
- 3 ketul gula nisan Terengganu (boleh je nak guna gula Melaka / merah / pasir / perang)
Bahan untuk Hiasan:
- Sedikit bijan -disangai tanpa minyak
- Sedikit kacang tanah -dibuang kulit, disangai tanpa minyak dan ditumbuk kasar/halus
Cara-cara:
- Cili padi dikisar halus bersama kicap.
- Satukan kesemua bahan untuk kuah ke dalam periuk.
- Masak atas api yang kecil sehingga kuahnya likat.
- Kacau selalu kuahnya supaya tidak hangit.
- Hiaskan dengan bijan dan juga kacang tanah tadi.
- Sedap dimakan bersama mangga atau buah-buahan.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment