Thursday, 19 March 2015

Homemade Ikan Masin Gelama


Kredit : cc norsiah
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 3-4 ekor ikan gelama -dipotong kecil dan dibasuh bersih
  • Garam kasar secukupnya

Cara-cara:
  • Ikan gelama dipotong kecil dan dibasuh bersih. Kemudian toskan.
  • Taburkan garam ke dalam bekas yang hendak digunakan.
  • Susun ikan ke dalam bekas yang telah ditabur garam kasar. Kemudian, taburkan garam di atas ikan yang telah disusun.
  • Ulang proses tersebut sehingga ikan habis.
  • Bolehlah peram ikan tadi di dalam peti ais (belah bawah, bukan sejuk beku) selama 2 hari.
  • Selepas 2 hari, ikan yang telah diperam sedia untuk digoreng. 
  • Basuh ikan terlebih dahulu sebelum menggoreng.
  • Jika suka masin, bolehlah tambah lagi garam kasar setelah 2 hari diperam.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...