Kredit : cc norsiah
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar
Bahan-bahan:
- 3-4 ekor ikan gelama -dipotong kecil dan dibasuh bersih
- Garam kasar secukupnya
Cara-cara:
- Ikan gelama dipotong kecil dan dibasuh bersih. Kemudian toskan.
- Taburkan garam ke dalam bekas yang hendak digunakan.
- Susun ikan ke dalam bekas yang telah ditabur garam kasar. Kemudian, taburkan garam di atas ikan yang telah disusun.
- Ulang proses tersebut sehingga ikan habis.
- Bolehlah peram ikan tadi di dalam peti ais (belah bawah, bukan sejuk beku) selama 2 hari.
- Selepas 2 hari, ikan yang telah diperam sedia untuk digoreng.
- Basuh ikan terlebih dahulu sebelum menggoreng.
- Jika suka masin, bolehlah tambah lagi garam kasar setelah 2 hari diperam.
No comments :
Post a Comment