Bahan-bahan:
- 2-3 ekor ketam -dipotong 2 jika saiznya besar
- Buka cengkerangnya dan buang insang. Cuci bersih dan toskan
- 1 batang serai -diketuk pangkalnya
- 1 inchi lengkuas -dihiris
- 1 batang saderi -dihiris
- 1 biji tomato -dipotong baji
- Sedikit cili padi
- Sedikit sos ikan
- Sedikit daun limau purut
- Sedikit daun ketumbar -dihiris
- Sedikit minyak
- 2 cawan air
Bahan ditumbuk:
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 1 inchi halia
- Panaskan minyak, tumis bahan ditumbuk.
- Masukkan serai, cili padi, dan lengkuas.
- Masukkan air, daun limau purut dan juga batang saderi.
- Masukkan ketam dan tomato.
- Masukkan sos ikan.
- Biarkan sehingga mendidih. Tutup api.
- Taburkan daun ketumbar.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment