Kredit : myresepi
Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar
Bahan-bahan:
- 1/2 kg daging lembu -dipotong kecil (boleh digantikan dengan daging kambing dan juga ayam)
- 1/2 kiub stok daging lembu
- 2 biji kentang -dipotong baji
- 1 batang karot -dihiris nipis
- 1 labu bawang besar -dihiris
- 2 sudu besar tomato puri
- 2 sudu kecil honey mustard -tak letak pun takpe
- Sedikit serbuk lada hitam
- Sedikit thyme, rosemary, daun bay, basil, marjoram, terragon (boleh guna mix herbs)
- 2 sudu kecil tepung jagung -bancuh dengan sedikit air
- 3 sudu kecil tepung gandum -bancuh dengan sedikit air
- Air secukupnya (dalam 3 cawan)
- Garam secukup rasa
- Sedikit daun bawang/sup -dihiris
Cara-cara:
- Di dalam periuk yang berisi air, masukkan daging, rebus sehingga empuk atau air menjadi setengah.
- Masukkan kentang dan tambah air, agak-agak dalam 3 cawan jika dicampur dengan air lebihan rebusan daging tadi.
- Masukkan kiub stok daging lembu.
- Biarkan kentang separuh masak. Masukkan karot dan juga bawang.
- Masukkan tomato puri dan honey mustard.
- Kemudian masukkan serbuk lada hitam dan juga thyme, rosemary, daun bay, basil, marjoram, terragon (boleh guna mix herbs).
- Perasakan dengan garam.
- Masukkan tepung jagung dan juga tepung gandum yang dicampur dengan sedikit air.
- Masak sehingga mendidih.
- Tutup api, taburkan dengan daun bawang/sup.
- Sedia dihidang. Boleh dimakan bersama nasi atau roti.
No comments :
Post a Comment