Bahan-bahan:
- Sedikit daging -dihiris nipis
- 1 inchi halia -dihiris nipis
- 2 biji kentang saiz kecil -dihiris nipis
- Sedikit karot -dihiris nipis
- Sedikit kobis bunga -dipotong kecil
- 1 biji bawang besar -dihiris nipis
- Sedikit kicap (lemak manis)
- Sedikit sos tiram
- Sedikit sos lada hitam
- Sedikit serbuk lada hitam
- 1 sudu besar tepung jagung -bancuh dengan sedikit air
- Sedikit air
- Sedikit daun sup -dihiris nipis
- Sedikit minyak untuk menumis
Bahan ditumbuk:
Cara-cara:
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan ditumbuk. Tumis sampai naik bau.
- Masukkan daging, biar sehingga empuk.
- Masukkan halia, kentang, karot dan juga kobis bunga. Goreng sehingga separuh masak.
- Masukkan kicap, sos tiram, sos lada hitam dan serbuk lada hitam.
- Masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
- Masukkan air. Kacau biar sebati.
- Masukkan bawang besar. Tutup api.
- Taburkan daun sup.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment