Sunday, 15 June 2014

Homemade Jamu Asam Kunyit-Halia


Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 6 batang kunyit hidup (ibu kunyit) -dibuang kulit
  • 3 batang halia (1/2 daripada kunyit hidup) -dibuang kulit
  • Air asam jawa (segenggam asam jawa -dibancuh dengan air secukupnya)
  • 3 sudu besar gula perang (boleh ganti dengan gula merah / pasir / Melaka / kabung / nisang)

Cara-cara:
  • Satukan kesemua bahan tersebut di dalam mesin pengisar, kisar sampai halus.
  • Dengan api perlahan, masak bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk/kuali
  • Tutup api, biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam bekas/botol -Tapis untuk diambil airnya sahaja. Boleh juga jika tidak tapis jika suka makan isinya.
  • Sedia dihidang. Boleh juga disimpan di dalam peti ais.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...