Bahan-bahan:
- 3 biji telur ayam
- 1 inchi halia -dihiris nipis
- 1 biji bawang besar -dihiris nipis
- Sedikit kicap (lemak manis)
- 1 sudu besar sos tiram
- 5-6 biji cili padi -dibelah dua
- 1/2 cawan air asam jawa
- Sedikit minyak untuk menumis
Bahan ditumbuk:
Cara-cara:
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng telur mata satu-persatu. Ketepikan -masuk dalam bekas.
- Lebihan minyak gorengan tadi, masukkan bahan ditumbuk dan juga halia. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan sos tiram dan kicap. Masak sehingga mengeluarkan buih yang banyak.
- Bila dah berbuih-buih, baru boleh taruh air asam jawa. Biarkan mendidih. Tak perlu letak garam, kicap dah cukup masin. Tambah gula jer sikit kalau tak guna kicap lemak manis..
- Masukkan bawang besar dan juga cili padi.
- Bila bawang dah sedikit layu, tutup api.
- Curahkan kuah ke dalam bekas gorengan telur tadi.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment