Thursday, 10 July 2014

Masak Lemak Cili Padi Ikan Masin Talang Bersama Nanas


Resepi : muniemior a.k.a. umi iskandar

Bahan-bahan:
  • 2-3 ketul ikan masin talang -direndam sekejap dan toskan
  • 1/2 biji nanas -kupas dan hiris nipis
  • 1 batang serai -diketuk pangkalnya
  • 1 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 keping asam gelugor (asam keping)
  • Garam secukup rasa (jika perlu)

Bahan ditumbuk:
  • 10-15 biji cili padi
  • 3 inchi kunyit hidup (atau 3/4 serbuk kunyit) 

Cara-cara:
  • Satukan santan cair, serai dan bahan ditumbuk ke dalam periuk dan masak atas api yang sederhana.
  • Kemudian, masukkan ikan masin.
  • Apabila ikan masin separuh masak, masukkan nanas. Masak sehingga mendidih.
  • Akhir sekali, tambahkan santan pekat. Sentiasa kacau agar tidak pecah minyak.
  • Tunggu sehingga mendidih sekali lagi, masukkan asam gelugor.
  • Perasakan dengan garam jika perlu.
  • Sedia dihidang.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...