Bahan-bahan:
- 3 papan petai -dibelah dua
- Segenggam ikan bilis -dibasuh bersih dan ditos airnya
- 10-15 biji cili padi -ditumbuk kasar atau dihiris jer
- 1 biji bawang besar -dihiris nipis
- 2-3 sudu besar tempoyak (nak pekat boleh tambah lagi)
- Sedikit air
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
Bahan ditumbuk:
- Segenggam cili padi -boleh dicampur cili merah
- 1 inchi kunyit hidup -kunyit serbuk pun boleh
versi tak letak kunyit |
Cara-cara:
- Panaskan minyak, masukkan bahan ditumbuk. Tumis sampai pecah minyak.
- Masukkan ikan bilis yang ditumbuk separuh hancur tadi. Goreng sehingga hampir garing.
- Masukkan petai -nak goreng sekali dengan ikan bilis pun boleh.
- Masukkan cili padi.
- Masukkan bawang besar.
- Masukkan tempoyak.
- Masukkan juga sedikit air.
- Perasakan dengan garam dan gula. Kalau guna tempoyak baru tak perlu letak gula yea sebab tempoyak tu dah cukup manis.
- Sedia dihidang.
No comments :
Post a Comment